Nieuwsbrief mei 2015

 

Het is al weer even geleden dat jullie van ons de laatste nieuwsbrief hebben ontvangen.

Daarom is het de hoogste tijd om jullie even bij te praten, want er is veel gebeurt in de afgelopen periode.

Wij willen graag iedereen bedanken voor zijn of haar bijdrage in welke vorm dan ook. Maar bovenal willen we God bedanken! Hij heeft ons geleid en gestuurd en Hij heeft wegen gebaand en deuren heeft geopend die we zelf nooit hadden kunnen bedenken!

Hartelijke groet van Marienk en Josien Lodewijk

 

In deze brief

 

 1. Schoolboeken actie dec 2014
 2. Voortgang Vakschoolproject
 3. Landbouwproject
 4. Bike Event Oeganda 15 tot 23 Oktober 2016
 5. Reisverslag Marienk Februari 2015
 6. Reisverslag Josien Februari 2015
 7. Actie Greijdanus groot succes
 8. Nieuwe website
 9. Drive 4 Hope Event
 10. Jaarrekening en jaarvergadering
 11. Tot slot

1 Schoolboeken actie dec 2014

Inschoolboeken 2 December en Januari hebben we geld ingezameld voor schoolspullen voor de kinderen van Bulamu. Net als in Nederland, moet iedereen zijn eigen, pennen, potloden, schriften, passers enz. mee nemen naar school, maar helaas is daar vaak geen geld voor. Gelukkig hebben heel veel mensen gehoor gegeven aan onze oproep en konden we een heel aantal dozen met schriften, pennen enz. aanschaffen.

Daarnaast konden we een aantal kinderen zegenen met schoolschoenen en schooltassen. Zoals u misschien wel/niet weet, dragen ze op de scholen in Uganda schooluniformen en daarbij zijn ze verplicht om zwarte schoolschoenen te dragen. We zijn blij dat we dank zij u voor een aantal kinderen hierin konden voorzien.

 

 

 

Lees meer: 1 Schoolboeken actie dec 2014

7 Actie Greijdanus Meppel groot succes

Nieuws mei 2015Ook vorig jaar heeft het Greijdanus weer hun jaarlijkse actie gedaan voor ons Vakschool project in Oeganda. Het is weer geweldig om te zien dat zoveel kinderen actief bezig zijn als ambassadeur van ons project. De opbrengst was dit jaar weer geweldig hoog, maar liefst € 8.000. Dit is opgebracht door de leerlingen van de onderbouw, voor de bovenbouw zijn we aan het kijken of we een uitwisseling kunnen organiseren met studenten uit Oeganda. Maar dat staat nog in de kinderschoenen.

2 Voortgang Vakschool project

Buwanume1

Zoals jullie weten is dit ons hoofd project, hier zijn we in 2010 mee gestart. Het is echter een moeizaam maar gestaag vorderend project. In 2011 hebben we de grond kunnen kopen voor de school. Toen zijn we ook direct de procedure gestart voor het verkrijgen van de landtitel (de kadasterregistratie). Doordat dit niet erg wilde vlotten en in januari 2014 ook nog eens bleek, dat de maten op de tekening niet overeen kwamen met de daadwerkelijke maten, hadden we toch even een probleem. We waren inmiddels al gestart met de bouw van het pomphuis en het elektriciteithuis. Maar door de grote verschillen in maatvoering was ik genoodzaakt de bouw stil te leggen. Het leek er op dat er in de tussentijd niets gebeurde, maar niets is minder waar. Ondertussen zijn we wel doorgegaan met verschillende voorbereidingen voor de bouw van de school en inmiddels zijn we ons ook bezig gaan houden met het ontwikkelen van kleinschalige landbouwprojecten, maar daar straks mee over.

Lees meer: 2 Voortgang Vakschool project

8 Nieuwe website

nieuwe website kleinVoor diegene die regelmatig onze site bezoeken zal het niet ontgaan zijn, dat we een nieuwe website hebben. Met nog meer duidelijk gesorteerde onderwerpen.   Een van de zaken die we aan het ontwikkelen zijn, is een Crowd Funding platform op onze site, zodat je ook zelf actief kunt mee helpen onze projecten te steunen. Maar hier over in de volgende nieuwsbrief meer. Er zijn van ons bezoek weer veel foto’s en films toegevoegd.

 

3 Landbouw project

Tractor3In samenwerking met “Het rommel comité” uit Meijel, zijn we een kleinschalige landbouwproject gestart . Dit project voorziet in een kleine 2-wiel tractor met een éénschaar wentelploeg(je). De bedoeling van dit project is om plattelands mensen te leren, dat landbouw ook een business kan worden. Het rommelcomité uit Meijel heeft hier voor € 1.900 euro ter beschikking gesteld. Dit tractortje kan door de landbouwers als lease ingezet. Door het leaseprincipe te hanteren proberen we de landbouwers er bewust van te maken dat hulp niet vrijblijvend is, maar dat er iets tegen over staat en dat ze moeten presteren. We zijn dit project samen met het rommelcomité uit Meijel begonnen om de landbewerkers te helpen zich te ontwikkelen. We gaan proberen meer van deze kleinschalige projecten op te zetten. Voor deze projecten zijn we inmiddels met twee organisaties in gesprek, een Deense en een Amerikaanse organisatie. Gezamenlijk hebben we inmiddels een goed contact opgebouwd met de Nederlandse Ambassade en de DFCU bank, een bank waar de Rabobank voor 25% belangen in heeft. Al met al veel positieve ontwikkelingen!

9 Drive 4 Hope Event 2015

drive 4 hope2

Rene en Richard zijn al weer even terug van hun reis naar de Noord Kaap.

Zij hebben mee gedaan aan een autorally en hebben Hope of the Nations gekozen als het goede doel waarvoor ze deze rally wilden rijden. Ze hebben met dit event ruim € 4000 bijeengebracht en deze reis als bijzonder en geweldig ervaren. In 2017 gaan ze weer, wil je mee meldt je dan tijdig aan! Voor meer info neem een kijkje op de website van drive 4 Hope opwww.drive4hope.nlde site is gemaakt door Katja Jongman (www.katjajongman.nl). Hartelijk dank voor deze bijzondere samenwerking.

 

4 Bike Event

bike eventVanaf November zijn we al bezig met de plannen om een fietsevent te gaan organiseren in Oeganda Het event staat nog in de kinderschoenen, maar zet het vast in je agenda! Het BIKE EVENT Oeganda gaat plaatvinden van 15 tot 23 oktober 2016, wanneer er meer concrete informatie is zullen we je zeker op de hoogte houden. Wanneer je van fietsen houd dan wil je dit zeker niet missen!

10 Jaarrekening en jaarvergadering

jaarvergaderingAls Stichting Hope of the Nations vinden we het belangrijk jullie als donateurs, sponsors en of partners te informeren. Niet alleen over wat we hebben gedaan, maar ook over hoe we het geld hebben besteed. Daarom willen we jullie als donateurs en sponsoren graag in de gelegenheid stellen om ons te bevragen over wat we gedaan hebben, aansluitend zullen we de jaarrekening plaatsen op onze website je vind dit onder “Over ons”, “Financieel”.

Daarom willen we je uitnodigen voor onze vergadering op 8 juni 2015 om 20.30 uur. LET OP!! Aanmelden verplicht. Wil je komen meld je dan aan voor 5 juni, bij Josien via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

5 Reis verslag februari/maart 2015

We zijn al weer even terug en zoals je in de eerdere items heb gelezen van deze nieuws brief is er heel veel gebeurt en hebben we weer grote zaken kunnen regelen. Voorafgaand aan mijn reis naar Oeganda ben ik voor mijn werk nog een week naar Zuid Afrika geweest. Met een tussenstop van twee dagen ben ik vertrokken naar Oeganda. De start van mijn aankomst was niet echt geweldig of je mag gerust zeggen slecht. Onze chauffeur zou Josien ophalen, maar kreeg een ongeluk (klapband) met de auto. Gelukkig kwam de chauffeur met de schrik vrij, Josien zat niet in de auto. Wat overbleef was een schadepost van € 3.500. Ik moet zeggen: “Ik kon wel janken”, maar bij voorspoed hoort ook tegenspoed. Nadat alles weereis verslagr was gerepareerd zijn we weer verder gegaan waarvoor we waren gekomen, namelijk mensen helpen in de breedste zin van het woord. Veel van mijn tijd heb ik besteed aan officiële zaken, zoals het verkrijgen van een werkvergunning. Ook dat verloopt niet soepel, ik ben hier al sinds 2010 mee bezig! Maar er gloort hoop aan de horizon doordat ik met diverse hoogwaardigheidsbekleders heb gesproken. Met de Advisor of the President en ik heb zelfs in het parlementsgebouw gesproken met de Speaker of Parlement, Rebecca Kadaga . Dus ik heb er alle vertrouwen in dat ook dit binnenkort goed gaat komen.Ook bezig geweest met de voorbereidingen om in Oeganda een Bike Event te organiseren. Ik heb daar een Nederlands/Oegandese organisatie voor gevonden waar we dit Event verder mee uit willen gaan werken.

11 Tot slot

Graag willen wij nogmaals iedereen heel hartelijk bedanken voor het in ons gestelde vertrouwen. We voelen ons zeer bevoorrecht dat we mogen uit gaan naar hen die het zoveel minder hebben als wij. We voelen ons gesteund door jou bijdrage in gebed of in financiële support of welke vorm dan ook. We zijn ons zeer bewust dat we dit werk allen maar kunnen doen door deze inzet van u en jouw kant maar boven al onder de rijke zegen van God.

 

Groet Josien en Marienk Lodewijk

 

6 Reisverslag Josien

verslag josien klein
Na zo’n 2,5 jaar konden we eindelijk weer een keer samen in Oeganda zijn. Marienk is meestal met het organisatorische en zakelijke gedeelte bezig in Oeganda. Ik hou mij meer met de relaties en met de mensen bezig. Overdag hadden we ieder ons eigen programma. Het was heerlijk om elkaar s avonds weer te ontmoeten, onze verhalen bij elkaar kwijt te kunnen en elkaar weer te bemoedigen om met ons werk door te kunnen gaan. Ik ben een aantal keer op Bulamu geweest en daar heb ik mij onder andere schoolspullen kunnen kopen en uitdelen. Sinds 2013 heb ik contacten met een zanggroep hier in Oeganda en heb ik deelgenomen aan het concert dat in februari door de zanggroep georganiseerd was.

Lees meer: 6 Reisverslag Josien

Josien Bezoekt Oeganda

9 juli zal Josien weer vertrekken naar Oeganda.
Zij zal weer wat tijd door brengen op Bulamu.
Een kinderdorp waar vooral weeskinderen wonen.
Vaak is er aan van alles te kort op Bulamu.
Wij proberen hen af en toe met wat acties te  steunen met kleine dingetjes.

Er is een groot tekort aan toiletspullen zoals zeep, tandpasta, tandenborstels.
Het zou fijn zijn als we met elkaar de kinderen zich kunnen helpen met deze alledaagse dingen waar zij geen gebruik van kunnen maken.

School_Bankjes

De regering van Oeganda vindt ontwikkeling van scholing heel belangrijk. Daarom stelt zij onderwijs verplicht op kinderdorpen zoals Bulamu. Dit is een goede ontwikkeling waar wij van Hope of the Nations helemaal achter staan.
Daarom is Bulamu gestart met een Lagere school op hun eigen terrein.
Maar helaas is het materiaal nog lang niet voor elkaar.
Zij hebben schooltafels nodig, zodat de kinderen een plek hebben om aan te zitten.
Een tafel voor 3 kinderen kost zo’n €25. Het zou fijn zijn om hen te kunnen helpen met een aantal tafels
Helpt u mee?? Elk bedrag is van harte welkom. U kunt u bijdrage over maken op NL73RABO0140855157 tnv Hope of the Nations onder vermelding van: toiletspullen of tafels.

Dan het allerbelangrijkst: Het zou fijn zijn als u met ons mee bidt deze periode. Want zonder Gods hulp kunnen we helemaal niets. Wilt u bidden dat alles naar wens zal verlopen bij Josien in Oeganda en bij Marienk in Nederland. Dat God weer nieuwe deuren zal openen en nieuwe mogelijkheden zal geven om te helpen waar nodig is.

Wij bedanken u voor de steun die u ons voortdurend geeft.
Dat is een enorme bemoediging voor ons om door te gaan!

Hartelijke groeten

Marienk en Josien Lodewijk